Flesweigeraar

Lactatiekundigepraktijk Bianca Izeboud Lactatiekundigepraktijk Bianca Izeboud

Flesweigeraar

Je baby drinkt goed aan de borst en na die eerste weken wil je misschien wel eens even op pad zonder je baby of je gaat alweer vlot aan het werk. Dan is het fijn dat je kindje soepel de fles drinkt. Zodat je hem/haar met een goed gevoel bij je partner of de opvang kan achterlaten.

Sommige kindjes hebben moeite om de fles te pakken. Dit kan flink stress geven. Je kunt jezelf hierin behoorlijk machteloos voelen. Je baby kan niet zonder jou. Weet dat het niet tot drinken uit de fles geen weigering is, het is echt een niet-kunnen. Het drinken aan een fles vergt een andere techniek dan het drinken aan de borst. Je kindje begrijpt niet wat hij met de fles moet. Ze begrijpen niet dat hier ook melk uitkomt. Hij/zij kan het vacuüm niet maken en werkt instinctief de fles uit de mond. Je kindje is geen flesweigeraar maar ervaart flesonkunde. Soms zien we dat een fopspeen prima wordt gepakt maar dat het drinken uit een fles toch niet lukt. Dit komt omdat bij het zuigen aan een fopspeen er geen melk moet worden doorgeslikt. Drinken uit een fles vergt coöordinatie van zuig-slik-adem. En hierin ligt het niet kunnen.

Hoe ouder je kindje wordt hoe lastiger het aanleren uit een flesje wordt. De aangeboren reflexen helpen om het drinken uit een fles aan te leren. Deze reflexen doven langzaam uit. Tot 3 maanden kan er gemakkelijk gebruik gemaakt worden van deze reflexen om vaardigheid zuigen en drinken aan borst of fles aan te leren. Na die eerste maanden wordt de beweging geleidelijk aan willekeurig/technisch. Het is daarom ook raadzaam om vanaf 4 weken de fles alvast meerdere keren per week te oefenen. Eerder dan 4 weken oefenen heeft niet de voorkeur om verwarring te voorkomen tussen borst en fles. Het drinken aan de borst wordt tot 4 weken door de baby verbeterd. Hij zit hierin de eerste 4 weken in een learning-curve. Dit proces willen we niet verstoren.

Tips

Om het drinken uit de fles aan te leren is oefening nodig, waarbij ik je hier wat tips geef:

  • Geef als moeder zelf de fles, jij kent je kindje het beste en reageert het meest responsief. Dit is wat je baby nodig heeft om een nieuwe vaardigheid aan te leren.
  • Een baby die uitgeslapen (niet geprikkeld) is kan 'zuig-slik-drinken' beter coördineren.
  • Indien je baby al start met huilen bij het zien van de fles dan moet er als eerst weer vriendjes met de fles gemaakt worden. Introduceer eerst alleen de speen, op een niet hongerig moment. Bijvoorbeeld na een voeding in je armen. Vervolgens een flesje om te spelen bij zijn lievelingsspeeltjes. En ga dan pas oefenen.
  • Een baby die hongerig is kan gemakkelijker gebruik maken van zijn reflexen en heeft een minder prominent aanwezige kokhalsreflex.
  • Neem een fles/speen die zacht aanvoelt en langzaam druppelt indien je deze op de kop houdt. Veel verschillende spenen proberen heeft vaak niet veel zin.
  • Het is de techniek die je baby onder de knie moeten krijgen en niet de vorm /maat van de speen. De speen even onder de warme kraan jouden kan helpend zijn.
  • Start met 40 ml, afgekolfde moedermelk kan soms wat zepig ruiken, dit is een gevolg van voorvertering van de vetten. Moedermelk op kamertemperatuur werkt vaak prima. Maar soms is een warme voeding helpend.
  • Een reflexmatige staat is de ideale positie. Een kamer met wat gedempt licht, armpjes en handjes in middenlijn evt. inbakeren, liedje neuriën, zachtjes schommelen.
  • Spreek van tevoren met jezelf een tijd af hoelang je deze poging gaat proberen. 10 min-15 min. Zodat je niet bij de eerste moppers meteen stopt. Mopperen mag, bij hard huilen even troosten.
  • Houdt je kindje goed rechtop en de fles horizontaal, zodat je baby niet overspoeld wordt door de melk.
  • Bied de fles aan op liphoogte, wacht op de aanhap en leg het speentje op de tong, punt van de speen wijst naar verhemelte. Bij kokhalzen de fles iets terugtrekken.
  • Wees zelf zo relaxed mogelijk; gezellig kletsen of een liedje zingen.
  • Geef je kleintje afleiding met bijvoorbeeld een lievelingsspeeltje.
  • Eenmaal gestart met drinken is het voor je baby gemakkelijker door te drinken. Het starten met drinken en het doordrinken zijn 2 verschillende soorten schema's die je baby moet 'vullen' (herkennen/oefenen). Interrumpeer haar/hem niet tijdens het drinken. Laat haar/hem de 40ml geheel opdrinken.
  • Als flesje is gelukt, geeft de volgende 3 voedingen ook de fles, en start de volgende dag ook met het drinken uit de fles. Blijf de fles minimaal 3x per week oefenen na deze 3 dagen.
  • Als de flesvoeding niet gelukt is geef dan niet direct de borst om negatieve associatie te voorkomen. Geef afleiding, een slaapje, een badje of wandelen.
  • Zorg dat er minimaal 1 uur tussen flespoging en borstvoeden zit. En, morgen weer een dag...

Bekijk hier het filmpje hoe je een fles op een kindvriendelijke manier geeft:

Als je dit een aantal dagen geprobeerd hebt, maar met weinig resultaat, raad ik je een consult in te plannen.
Ik kom dan bij jullie thuis waarbij ik met jullie meekijk tijdens de flesvoeding, daarbij tips en aanpassingen geef. Samen maken we een plan tot uitvoer. De verdere begeleiding gaat telefonisch met directe begeleiding aan de hand van filmpjes die jij maakt.

De ervaring leert dat kindjes met deze methode binnen 2 dagen het flesje prima kunnen leegdrinken.