Tongriem- en lipbandproblematiek

Lactatiekundigepraktijk Bianca Izeboud Lactatiekundigepraktijk Bianca Izeboud

Tongriem- en lipbandproblematiek

Als een tong onvoldoende bewegingsvrijheid heeft is het drinken aan borst of fles lastig. Het is voor de baby hard werken om een continue melkstroom te genereren. Ook zien we vaak dat het drinkgedrag klemmend is. De kaak en de lippen gaan de verminderde mobiliteit van de tong compenseren. Moeders kunnen ernstige pijnklachten ervaren bij het drinken aan de borst.

Ook zien we dat de borst niet altijd goed soepel gedronken wordt waardoor de groei achter kan blijven of moeders te maken krijgen met borstontstekingen.

Doordat het vacuum tijdens het drinken moeizaam behouden wordt ( klak- en  smakgeluiden of frequent opnieuw aanhappen)zie je dat deze kindjes lucht mee naar binnen krijgen. Deze lucht geeft klachten in het maagdarm kanaal in de vorm van refluxklachten en verhoogde darmkrampjes.

Ook kan de lipband te strak of te breed zijn waardoor het drinkenook op deze manier bemoeilijkt wordt

In de afgelopen decennia zijn we veel meer te weten gekomen over de rol van de tong bij het drinken. Meer kennis geeft meer incidentie. Gelukkig maar. Indien je kindje jong behandeld wordt kan hij nieuwe mondgewoonten vlot oppakken en voorkom je op oudere leeftijd verschillende problematiek. Denk hierbij aan afwijkende kaakgroei, open mondgedrag, spraakproblematiek. 

Tijdens een consult kan ik de tongfunctie beoordelen. Dit doe ik met behulp van de HAZELBAKERSCORE. Een Visueel en functionele score.

Ook ben ik werkzaam bij het tongriemspreekuur bij Tandarts Dieleman te Middelburg. Iedere week behandelen we op de woensdag baby’s uit heel Zuidwest Nederland .  Tijdens de afspraak op de praktijk kijk en beoordeel ik en tandarts Dieleman onafhankelijk van elkaar de restrictie. Hieruit volgt een advies. En tijdens dezelfde afspraak vindt de behandeling plaats. De tong en of lipband wordt verdooft met lidocaïne gel. Dit is een oppervlakkige verdoving. Jullie baby zal de laserbehandeling wel voelen. Het advies is om 1 uur voor behandeling een paracetamolzetpil te geven. Na de behandeling mag er gedronken worden waarbij ik jullie zal assisteren.

Ook bespreken we de oefeningen die na de ingreep geadviseerd worden.

Deze informatie kun je terugvinden op de website van Tandartspraktijk Dieleman.

Contactgegevens
Tandartspraktijk Dieleman
Noordweg 402A Middelburg
Tel 0118-774114